Acasă » Știri » Biserica Stavropoleos. Află detaliile neştiute despre istoria sa fascinantă

Biserica Stavropoleos. Află detaliile neştiute despre istoria sa fascinantă

De: Maria Iancu 04/08/2022 | 09:00
Biserica Stavropoleos. Află detaliile neştiute despre istoria sa fascinantă

Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc și se află chiar în centrul orașului București. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”, iar biserica poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, dar și a Sfântului Iustin Martirul și Filosoful. Mai mult, biserica este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Biserica Stavropoleos a fost ridicată în anul 1724, în timpul celei de-a doua domnii în Țara Românească a lui Nicolae Mavrocordat, de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir.  În anul 1722, acesta a cumpărat locul pe care avea să își zidească un han și o biserică peste drum de Biserica Ghiormei Banul. Astfel, în incinta hanului construit cu două niveluri, Ioanichie a construit actuala biserică, mănăstirea fiind susținută economic de către han, o situație frecvent întâlnită în epocă, scrie Gândul.

În anul 1725, fata logofătului Radu Greceanu, Maria, a dăruit mănăstirii locul de care avea nevoie pentru a se ridica o clopotniță și o pivniță. Un an mai târziu, arhimanditul Ionichioaie a fost ridicat la rangul de mitropolit al Savropolei, din porunca Patriarhului Ieremia și cu încuviințarea voievodului Nicolae Mavrocordat. Tot de atunci, mănăstirea pe care a construit-o a primit numele Stavropoleos, după numele vechii mitropolii. În anul 1742, starețul Ioanichie a murit și a fost înmormântat în biserica sa.

VEZI ŞI: ISTORIA FASCINANTĂ A PALATULUI PRIMĂRIEI CAPITALEI. LUCRURILE PE CARE PUȚINI LE ȘTIU DESPRE ACEASTĂ CLĂDIRE

În Biserica Stavropoleos se cântă altfel decât în majoritatea bisericilor din România. Altfel, dar nu altceva decât muzică bisericească tradițională. La Stavropoleos se cântă muzică bizantină. Specialiștii o numesc uneori neo-bizantină sau de tradiție bizantină, pentru a evita controversele legate de raportarea la spațiul și perioada Imperiului Bizantin.

Biserica Stavropoleos a suferit schimbări de-a lungul anilor

Odată cu trecerea timpului, biserica monahală a suferit numeroase stricăciuni care necesitau reparații urgente, astfel că în anul 1803 au început primele lucrări de restaurare.

Mai târziu, în anul 1838, Mănăstirea Stavropoleos a fost avariată de un cutremur, iar între 1840-1841, starea precară în care a ajuns, a determinat autoritățile să someze, în repetate rânduri, conducerea mănăstirii să dărâme turla bisericii, care urma să cadă. Astfel, în anul 1841, turla a fost dărâmată pentru siguranța credincioșilor.  După mai multe încercări, starețul mănăstirii a cerut ca biserica să se dărâme și să se construiască una nouă, la schimb.

În anul 1858 și arhitectul Slater a susținut necesitatea unei restaurări înțelepte a bisericii, care să respecte arhitectura și decorațiile originale. După mai bine de peste 20 de ani, noul stareț, Serian, nemulțumit de starea în care a ajuns clopotnița bisericii, a cerut Ministerului Cultelor să ia măsuri.

Abia în anul 1897, Ministerul Instrucțiunii și al Cultelor a făcut demersuri pentru ca biserica să fie restaurată și s-a adresat arhitectului Ion Mincu, care, după trei ani de studii, a afirmat că restaurarea acesteia este imposibilă din cauza greșelilor de construcție.

CITEŞTE ŞI: ISTORIA COLEGIULUI SFÂNTUL SAVA, CEA MAI VECHE ȘI PRESTIGIOASĂ INSITUȚIE DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN BUCUREȘTI

Cu toate acestea, restaurarea a început în vara anului 1904. După patru ani, arhitectul Ion Mincu a prezentat autorităților planurile pentru ridicarea, alături de biserică, a clădirii ce amintea de vechiul han dispărut, care urma să servească drept muzeu monahal. Restaurarea picturii urma să fie încredințată pictorului preot V. Damian.

După moartea arhitectului Ion Mincu, lucrările au fost continuate de elevul său, arhitectul Alexandru Zagorit. Acestea au fost însă întrerupte în timpul războiului. Ulterior, au fost reluate sub conducerea profesoruluI C. Dumitrescu.

Între anii 1904-1940, Biserica Stavropoleos a rămas, din păcate, doar un monument istoric, în incinta căruia se depozitau elemente de arhitectură și petre funerare de la bisericile care se demolau în centrul vechi al Bucureștiului.

Din anul 1940 s-a redeschis biserica cultului, de care a avut grijă preotul Dimitrie Iliescu-Palanca și Octavian Dobrin, epitropul bisericii. Din anul 1991, așezământul monahal a făst păstorit de Părintele Iusti Marchis, primul ieromonah din ultima sută de ani.

În prezent, din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica, alături de care există o construcție de la începutul secolului al XX-lea, care adăpostește o bibliotecă, o sală de conferințe și o colecție de icoane vechi, dar și obiecte de cult, precum și fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. Biblioteca conține numeroase volume de teologie, artă și istorie. Achizițiile făcute în ultimii ani reunesc un important fond de scrieri patristice, biblice, dogmatice, liturgice, istorice, pastorale, dicționare și manuale de limbi clasice, dar și studii despre arta bizantină și icoana ortodoxă, istoria și civilizația românească a secolului al XVIII-lea, dar și despre cultura medievală europeană.

Între volumele de artă și arhitectură bisericească, Biblioteca de la Stavropoleos cuprinde numeroase exemplare din serii și colecții ale prestigioaselor edituri din țară și străinătate.

Din vechea zestre a Mănăstirii Stavropoleos s-au păstrat numeroase cărți de cult cărora li s-au adăugat donații sau achiziții făcute în timp pentru a completa fondul de carte veche, alcătuit acum din tipărituri românești, grecești și slavone, dar și câteva manuscrise. În Biblioteca Stavropoleos sunt prezente aproape toate tipăriturile importante ale cântărilor în limba română, începând cu primele apariții din 1823 ale lui Macarie Ieromonahul, dar și ale lui Anton Pann, Dimitrie Suceveanu și mulți alții până la Ion Popescu-Pasarea și Victor Ojog.

În anul 2008, Mănăstirea Stavropoleos s-a reînființat ca mănăstire de maici, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, iar în anul 2012 aceasta a fost resfințită de către patriarhul Daniel.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Bancul zilei | Șeful cel nou
Bancul zilei | Șeful cel nou
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din imaginile cu ea dezbrăcată!
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
Ea e considerată cea mai frumoasă prezentatoare din lume! Aparițiile ei lasă milioane de oameni cu pulsul ridicat
Ea e considerată cea mai frumoasă prezentatoare din lume! Aparițiile ei lasă milioane de oameni...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Horoscop săptămâna 10-16 mai 2024. Ce zodii au noroc în următoarele zile. Primesc bani și intră într-o relație amoroasă
Horoscop săptămâna 10-16 mai 2024. Ce zodii au noroc în următoarele zile. Primesc bani și...
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după...
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au fost rase de pe hartă pentru proiectul NEOM
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Kate Middleton este în doliu la scurt timp după vestea cancerului! Pe cine a pierdut Prințesa de Wales în această perioadă grea
Kate Middleton este în doliu la scurt timp după vestea cancerului! Pe cine a pierdut...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România. Mai am un frate în Canada.”
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul lui Florin Piersic în timp ce marele actor se luptă pentru viața lui
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce televizor poți cumpăra cu doar 405 Lei de la ALTEX resigilate?
Ce televizor poți cumpăra cu doar 405 Lei de la ALTEX resigilate?
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Care este cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are mult calciu și vitamina D, e mai bun ca somonul și îl găsești în toate supermarketurile din România
Care este cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are mult calciu și vitamina...
Leguma ieftină, gustoasă și care conține multe vitamine pe care o găsești în toate magazinele. Mihaela Bilic o recomandă, o poți mânca în loc de carne
Leguma ieftină, gustoasă și care conține multe vitamine pe care o găsești în toate magazinele....
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu...
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile...
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
O ţară care în trecut atrăgea mii de muncitori români va recruta lucrători sezonieri din Egipt pe fondul deficitului de forţă de muncă
O ţară care în trecut atrăgea mii de muncitori români va recruta lucrători sezonieri din...
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Iulia Albu, prima reacție după ce Mihai Albu a anunțat că a fost diagnosticat cu CANCER
Iulia Albu, prima reacție după ce Mihai Albu a anunțat că a fost diagnosticat cu...
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor:
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
De ce nu acceptă Florin Piersic formularea ”maestre”. Explicația lui este uimitoare
De ce nu acceptă Florin Piersic formularea ”maestre”. Explicația lui este uimitoare
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 11 mai 2024, două produse pe care toți românii le caută. Se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 11 mai 2024, două produse pe care toți românii...
De ce dau, de fapt, câinii din coadă. Semnificația gestului e surprinzătoare
De ce dau, de fapt, câinii din coadă. Semnificația gestului e surprinzătoare
×